Hoe vind ik een woning?

Om je huizenjacht goed te starten begin je best met het opstellen van een aankoopbudget. Hou daarbij niet alleen rekening met de aankoopprijs van de woning maar ook met andere kosten zoals de notariskosten, registratiebelasting, hypotheekkosten, eventuele renovaties etc.. Via de rekenmodule krijg je een idee van de totale aankoopkosten.

 

Bekijk vervolgens hoeveel je maandelijks kan afbetalen en bepaal op basis daarvan hoeveel je kan lenen. Een hypothecaire lening moet je immers blijven betalen, wat de evolutie van je financiële toestand ook is. Op de pagina een woning financieren van deze website vind je meer informatie omtrent de financiering van een woning.

Tips bij het zoeken naar de geschikte woning

Eens je weet wat je aankoopbudget is en hoeveel je kan lenen kan het zoeken beginnen. Je zal wellicht heel wat tijd spenderen op websites van immokantoren, aan advertenties in kranten etc. Hieronder kan je alvast al enkele tips vinden voor je huizenjacht.

 

  • Vergelijk woningen. Probeer zoveel mogelijk woningen te bezichtigen. Zo krijg je zicht op de gangbare prijzen en leer je verkooptechnieken onderscheiden. Wie een huis koopt, moet vergelijken, altijd.

 

  • Wees geduldig! Overhaast beslissingen nemen is nooit goed, en zeker niet wanneer je een woning wil kopen. Laat je niet opjagen door makelaars die snel een huis of appartement willen verkopen. Als je besluit niet toe te happen, wees er dan van overtuigd dat er nieuwe kansen komen.

 

  • Bezichtig het huis of appartement meermaals overdag! Vooraleer je definitief beslist een huis of appartement te kopen, moet je zeker twee maal gaan kijken. Neem verschillende mensen mee en slaap enkele nachtjes alvorens een beslissing te nemen. Zorg er ook voor dat je het huis of appartement overdag kan bezichtigen. Mankementen vallen bij kunstmatig licht veel minder goed op. Wees ook niet te verlegen om de bezichtiging grondig te doen. Je mag echt een kast opzij schuiven als je denkt dat daar een vochtplek achter verborgen zit.

 

  • Denk goed na vooraleer een voorlopige verkoopovereenkomst te tekenen. De voorlopige verkoopovereenkomst of het compromis is bindend. Lees dus nauwkeurig alles na. Soms zal de verkoper of het immobiliënkantoor bepalingen in het compromis plaatsen die normaal lijken, maar eigenlijk niet standaard zijn (bijvoorbeeld: je krijgt minder tijd dan de wettelijke 4 maanden om het huis of appartement dat je kocht te betalen). Wanneer je twijfelt kan je altijd advies vragen aan een notaris.
Meer informatie
  • Meer informatie over het zoeken naar een geschikte woning kan je vinden op de website notaris.be.
  • Wil je graag een overzicht van de woning die te koop staan in jouw buurt? Kijk dan eens op immosites zoals zimmo, immoweb, etc.